Categorie archief: Tips

Met deze tips kun je aan de slag om je eigen website te verbeteren.

Verschillende types WordPress websites

Met WordPress kun je verschillende types websites maken. Susans Woordenweb heeft onderscheid gemaakt tussen Blogsites en Selfhosted Websites. Hieronder lees je wat de verschillen zijn.

Blogsite

Onder een Blogsite versta ik een site die wordt gemaakt via wordpress.com. Hiervoor hoef je geen domeinnaam te registreren en geen ruimte te reserveren op een hostingserver. Dat scheelt je een paar tientjes per jaar. Voor tijdelijke projecten, reisblogs, een site over je hobby is deze variant aantrekkelijk.

Voordelen

WordPress zorgt voor automatische updates en beveiliging. Het onderhoud is zeer eenvoudig.

Nadelen

Die zijn er natuurlijk ook. De Blogsite beschikt niet over alle mogelijkheden die een Selfhosted website biedt. Er kunnen geen extra functies worden geïnstalleerd. Je kunt bijvoorbeeld geen webwinkel beginnen op dit type site. Ook is er minder keuze in vormgeving.

Verder heb je geen controle over de advertenties die WordPress op je website laat verschijnen. Je kunt dus ook geen geld verdienen met de verkoop van advertentieruimte.

Voorbeelden

Mijn eigen blog: susanvermeer.wordpress.com
Door Susans Woordenweb opgezet: Blije kinderen Blogt

Op wordpress.com kun je direct aan de slag. Of je zet Susans Woordenweb aan het werk, dat zie ik natuurlijk liever 😉

Een eigen domeinnaam

Wat ook kan, is een geregistreerde domeinnaam laten doorverwijzen naar een wordpress.com-site. Dat wordt een ‘redirect’ genoemd. In dat geval betaal je alleen voor registratie van de domeinnaam (hooguit €10,- per jaar) en niet voor serverruimte.

Het voordeel van een eigen domeinnaam is dat je een mooie url kunt communiceren: susanswoordenweb.nl bijvoorbeeld oogt aanzienlijk overzichtelijker dan susanswoordenweb.wordpress.com. Daarnaast krijg je je bij een domeinnaam meestal ook maildressen @jouwdomeinnaam.nl.

Selfhosted website

In deze vorm wordt WordPress als een CMS (Content Management System) applicatie gebruikt. Er is een domeinnaam nodig en serverruimte. WordPress wordt vervolgens op de server geïnstalleerd en vervolgens kan de site worden opgebouwd.

Het prijsverschil met de Blogsite zit hem erin dat het opzetten meer tijd kost en dat een aantal functionaliteiten die standaard in de Blogsite zitten, hier handmatig moeten worden toegevoegd.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van een site die op deze manier wordt gemaakt is, dat je veel meer keuze hebt in functionaliteiten en vormgeving. Je hebt hier volledige controle over.
Daarnaast kun je advertentieruimte verkopen.

Nadelen

Je bent zelf verantwoordelijk voor updates van het systeem en voor de veiligheid van je site. Overigens biedt WordPress voldoende mogelijkheden om dit goed te kunnen doen.

Kun je niet kiezen?

Het is altijd mogelijk later te wijzigen. De inhoud, tekst, afbeeldingen enzovoort kun je van het ene naar het andere type website overhevelen. Echter, als je het opzetten van je site uitbesteedt, zal het je weinig geld besparen. De tijd, en dat is doorgaans ook het geld, gaat hem namelijk vooral zitten in het opzetten en structureren.

Wat je keuze ook zal zijn: bij Susans Woordenweb kun je terecht voor beide. Bekijk hier de tarieven.

Creating a letter size PDF with Final Draft in A4-country

Ever tried to create a letter size PDF with Final Draft 8 on Windows 8 in Europe? Did you check the properties of your document when you opened it in the reader? Still A4? Well… there is a solution. Generous as I am, I am sharing it with you.

Note: if this problem no longer exists, let me know.

Lees verder Creating a letter size PDF with Final Draft in A4-country